Frequentie LTE-NB • Ik ben bezig met een nieuwe antenne te tunen voor T-Mobile LTE-NB.
  Welke frequenties worden er exact gebruikt?
  Als ik op internet zoek kom ik op deze banden:
  Tele2: 791 - 801 MHz en 832 - 842 MHz
  Maar ik dacht dat NB een andere en smallere band gebruikt?

  Groeten
  Tom • T-mobile NL gebruikt band 8 voor NB-IoT, Zie frequentie tabel: https://en.wikipedia.org/wiki/LTE_frequency_bands • Band 8,… duidelijk… maar niet helemaal.

  Deze band zit op up: 880 – 915 down: 925 – 960 met een bandbreedte van 1.4, 3, 5, 10Mhz.
  Dus zal een embedded antenne 80Mhz bandbreedte moeten hebben.
  Maar de hele IoT-NB standaard (nb = narror band) is juist bedoelt om smallbandig te zijn:

  Quote van wikipedia:
  NB-IoT focuses specifically on indoor coverage, low cost, long battery life, and high connection density. NB-IoT uses a subset of the LTE standard, but limits the bandwidth to a single narrow-band of 200kHz. It uses OFDM modulation for downlink communication and SC-FDMA for uplink communications.

  Dus dit strookt niet met elkaar. Hier wordt over 1 kanaal voor zowel up als down gesproken.
  Om een antenne écht goed/efficient te maken is dus erg handig om te weten waar IoT-NB voor t-mobile precies zit. Voor systemen op moeilijke plaatsten kan die een groot verschil maken.
  Voor Lora heb ik een antenne die behoorlijk verder kan zenden dan normaal kan (21km met 10mW), door de antenne exact goed te maken op 867-869Mhz…
  Dat zou ik ook graag doen voor LTE-NB. • Klopt, NB-IOT heeft een bandbreedte van 180kHz, maar wel aparte kanalen voor uplink en voor downlink. Dus als je 1 antenne wilt gebruiken dan zal ie inderdaad 80MHz bandbreedte moeten hebben. Aparte antennes voor up en down link kan wellicht maar is zeker niet kosteneffectief. De reden voor de 180kHz bandbreedte is dan ook niet bedoeld voor de antenne zelf maar voor de antenneversterker van de zender, die kan daardoor energiezuinig ontworpen worden. Antenne efficiëntie is natuurlijk belangrijk, kies er maar een met een grote gain en plaats hem zodanig dat ie geen last heeft van omgevingsfactoren. Maar een extreem grote range is voor NB-IOT in Nederland niet noodzakelijk, de antennedichtheid van T-Mobile is enorm groot, zeker tov LoRa. Bovendien moet niet alleen de zender erg nefficient zijn maar ook de ontvanger. NB-IOT is namelijk, in tegenstelling tot LoRa, een protocol met veel interactie tussen UE en zendmast. • Bovendien kent NBIOT verschillende modes voor het gebruik van het LTE spectrum, zie figuur en ook white paper van Rohde en Schwartz (https://cdn.rohde-schwarz.com/pws/dl_downloads/dl_application/application_notes/1ma296/1MA296_0e_NB-IoT_Measurements.pdf). Ik heb geen idee welke mode T-Mobile gebruikt.
  0_1531042350380_NBIOT.png • @felixdonkers Volgens T-Mobile zelf is het guard band operation: https://docs.iot.t-mobile.nl/docs/general-settings • Bedankt voor je uitgebreide antwoord.
  Dan is de uitdaging toch om de antenne breedbandig te maken…


Log in to reply