Power saving met NB-IoT
-
Power saving is een veelbesproken onderwerp in de IoT-wereld en ook een zeer belangrijke belofte van NB-IoT. Een LPWA device zou namelijk zonder een grote accu of stopcontact tien jaar mee moeten kunnen gaan. Om dit waar te kunnen maken, worden er drie verschillende methodieken voor NB-IoT ontwikkeld: PSM, Long Periodic TAU en eDRX. In deze post geef ik graag wat toelichting bij deze drie technieken.
eDRX (Extended Discontinuous Reception)
DRX (Discontinuous Reception) is een methodiek welke voor alle mobiele communicatie wordt gebruikt om batterijduur te optimaliseren. Bij dit proces schakelt bijvoorbeeld een mobiele telefoon zijn radio ontvanger uit wanneer het geen inkomende berichten verwacht. eDRX is een versterkte variant hiervan welke speciaal voor IoT toepassingen is ontwikkeld. Het apparaat en netwerk spreken tijden af waarin er data naar elkaar kan worden verzonden. Tussen deze momenten van data-overdracht, schakelt het apparaat zijn ontvanger uit en verkeert het in ‘idle mode’. De gebruikelijke M2M-DRX cyclus is 10,24 seconden. Met eDRX is het mogelijk om dit te verhogen naar 2,92 uur.Power Saving Mode (PSM)
Power Saving Mode is een door 3GPP gestandaardiseerde LTE-functionaliteit waarmee een apparaat in een ‘deep sleep mode’ status kan verkeren. Het apparaat geeft het datanetwerk aan hoe lang het in Power Saving Mode zal blijven en op welke momenten het in ‘activity state’ zal zijn. Gedurende de PSM periode is het apparaat dan ook niet bereikbaar voor downlink verkeer en zal het netwerk ook geen pogingen tot communicatie doen. Ontvangen van data is enkel mogelijk op de vastgestelde ‘activity state’ tijden. Tegelijkertijd is het apparaat wel te allen tijde in staat om uplink data te versturen bij een externe trigger.Long Periodic TAU (Tracking Area Update)
Periodic Tracking Area Update is eveneens een bestaande methodiek voor mobiele communicatie. Met behulp van deze technologie informeert een apparaat het radionetwerk met vaste tijden over zijn positie. De standaard TAU timer staat voor NB-IoT op 186 minuten en is te verhogen tot maximaal 310 uur. Gedurende deze periode verkeert het apparaat ook in een ‘sleep mode’ en is er geen signaling tussen het apparaat en netwerk mogelijk waardoor de batterijduur wordt verlengd.Bovenstaande drie zaken worden nu (door)ontwikkeld en getest om de batterijverbruik te verlagen. We houden je uiteraard op de hoogte hiervan. Ook leuk om te weten: we testen nu een NB-IoT energy calculator waarmee jij straks kunt uitrekenen hoe lang jouw IoT device het volhoudt op basis van deze methodieken en andere afhankelijkheden zoals coverage en verbruik.
PS dank @Richard-Marijs voor je uitleg!
-
Interessante info. Is er al iets meer bekend over de NB-IoT energy calculator die in dit artikel genoemd wordt?