"Roaming" Performance • Het is mij bekend dat nb-iot niet een roaming functionaliteit heeft, maar ik vroeg mij toch af of het mogelijk is om nb-iot in een mobiele toepassing te gebruiken. Wij wilde de sensor graag in een auto plaatsen, echter ik heb al wel gemerkt dat het aanmelden bij het netwerk nog best lang duur. Het duurt vaak toch wel een minuut voordat het device is aangemeld en dat lijkt mij te lang als het device zich in een auto bevindt.

  Blijft dit zo, of is het toch wel de bedoeling dat nb-iot ook bijvoorbeeld vanuit een rijdende auto gebruikt kan worden? • Ik heb zelf een aantal dagen getest met NB-IoT in de auto. De strategie die ik gebruikte was 1: connecten, 2: message versturen, 3: disconnecten. De message die ik verstuurde was 20 bytes lang. Het connecten/disconnecten is noodzakelijk om een verbinding te hebben met een mast in de buurt. Zoals je al aangeeft neemt het connecten enige tijd in beslag.
  Mijn ervaringen zijn dat het 1 keer per minuut een bericht versturen best aardig gaat tot 50 Km/h. als je snelheid hoger wordt dan wordt het connecten moeilijker en duurt het langer. Bij 120 Km/h kun je nog steeds af en toe een bericht versturen, maar 1 keer per minuut kun je vergeten. Soms was de interval 1 minuut, soms was het meer dan 10 minuten.
  Je kunt natuurlijk je berichten in een buffer plaatsen en dan als er een connectie is al de berichten uit de buffer versturen. Het is dan wel handig om zelf een timestamp mee te geven in je bericht, aangezien de timestamp van oceanconnect de tijd weergeeft van ontvangst.

  Het is dus zeker mogelijk om met NB-IoT vanuit een auto berichten te versturen.


 • Deutsche Telekom IoT

  Volgens mij is het niet noodzakelijk te disconnecten, dit neemt inderdaad teveel tijd in beslag. Mijn ervaring en de theorie is dat automatisch een andere cel geselecteerd wordt net al bij mobiele telefoons.
  Dit kan je zien met het aanzetten van de URC’s: AT+CEREG=2. Bij elke wijziging van de cel krijg je dan een URC met de nieuwe cel id (ook bij de eerste connect).

  Note: Wat niet gebeurt is een handover van cel naar cel tijdens de communicatie zoals bij een gesprek in de auto wel het geval is. • @ericbarten Dus als ik het goed begrijp, dan zeg jij dat je gewoon 1x connect en dan de nb-iot uit zichzelf een nieuwe mast kiest ? Dus ik blijf met een interval van bijvoorbeeld de genoemde 1x per minuut berichten sturen zonder te disconnecten en dan switch de module van mast en dat is te zien door het aanzetten van URC.

  Dus in principe switched de module tussen de berichten door ? • Wij hebben hiermee testen gedaan en de “roaming” performance lijkt toch niet goed te zijn. Wat we zien is dat zodra een bericht eenmaal faalt, de radio module de connectie niet hersteld. Alle berichten daarna blijven gewoon falen.

  Wij lossen dit nu op door de hele radio module te resetten, maar dan duurt de connectie opbouwen duurt dan weer lang waardoor je een tijd data verliest.

  Is dit iets wat in toekomstige firmware updates gefixed gaat worden ? Vooral dat de connectie niet hersteld wordt na een falen lijkt me niet goed.


Log in to reply